U avanturi života Vedran Kabalin će s Medicom prejedriti Atlantik

Vedran Kabalin odlučio je sam, u 6 i pol metarskoj jedrilici, prejedriti Atlantski Ocean i to bez ikakve komunikacije s vanjskim svijetom te uz vrlo malo sna. U jeku priprema za ovo zahtjevno putovanje, razgovarali smo s Vedranom o svemu onom što ga očekuje.

Vedrane, kako si se odlučio na ovaj izazov?

Odgovor na to pitanje najlakše se dobije ako se proba jedriti sam na maloj barčici na otvorenom moru. Probat ću to opisati… Mir. Tišina. Vjetar. Valovi. Nebo. Mali čovječuljak. Nema granica.

O kakvoj je regati riječ?

Regata se zove MiniTransat. Održava se svake dvije, neparne godine. Ove godine start regate je 1. listopada u francuskom La Rochelleu. Prva etapa je duga 1350 nm i jedri se do Las Palmasa na Kanarskim otocima. Predviđeno trajanje je desetak dana. Po meni je to i najopasniji dio regate – tu je Biskajski zaljev. Druga etapa kreće iz Las Palmasa 1. studenog i duga je 2700 nm. Cilj je u Le Marinu na Martiniqueu. Predviđeno trajanje ove etape je do 20 dana. Starta 84 natjecatelja iz 14 zemalja, uglavnom Francuzi pa Talijani, Španjolci… i dva Hrvata. Za vrijeme regate nemamo nikakvu komunikaciju s vanjskim svijetom, osim VHF stanice koja lovi radijus oko 40 km, niti GPS karte.

Kako izgledaju pripreme za ovakvu regatu?

Organizatori MiniTransata pokušavaju rizike solo jedrenja u tako maloj barčici svesti na minimum, zato se za regatu treba kvalificirati. Jedriličar tako ima dovoljno vremena odraditi strogo organizirani i od strane organizatora zahtjevan kvalifikacijski ciklus. Kroz njega se prolazi kroz dosta situacija koje simuliraju one na Atlantiku, ali siguran sam da je tek na Atlantiku to ona prava stvar, pravo iskustvo. Osobno sam najviše problema imao kada još nisam dovoljno poznavao što umor može učiniti solo jedriličaru. Priprema broda je drugi vid pripreme.

Tko je Eloa s kojom u posljednje vrijeme provodiš toliko vremena?

Eloa je moja barka s kojom idem u ovu avanturu života. Svima je čudno da se jedri u brodu od samo 6 i pol metara, ali to su mali oceanski bolidi, napravljeni samo za to – jedrenje na otvorenim morima. Čak je i sama forma izuzetno stabilna, a svi sustavi na brodu prilagođeni su solo jedrenju. Usudio bih se reći da su brodovi uglavnom spremniji od skipera i mogu izdržati više nego skiperi… I mora i vjetra…

Meni taj prostor nije skučen, sasvim mi je dovoljan za život. Solo jedrenje u potpunim tišinama od vanjskoga svijeta otvara nove poglede na život. Odnosno ti pogledi su u nama, samo su zamućeni svakodnevnim zemaljskim podražajima, koji u većini slučajeva nisu niti bitni. Nadam se da ću prilikom tih tišina odmoriti um, jer tijelo vjerojatno neću 🙂

Koja su tvoja očekivanja od regate, očekuješ li određeni plasman?

Obzirom se radi o jako zahtjevnoj regati, moj osnovni cilj je završiti je u zadanom vremenskom razdoblju, što ću smatrati velikim uspjehom. Od poretka mi je važnije izazvati sebe i ostvariti si dugogodišnju želju da prejedrim Atlantik.

Što na ovaj pothvat kažu tvoji najbliži, obitelj i prijatelji? Specijalna bolnica Medico je iznimno ponosna i na tebe i na tvoj san, zato i jesmo uz tebe kako bi ga mogao lakše ostvariti.

Neizmjerno sam zahvalan svima koji me podržavaju. Obitelj, prijatelji, sponzori – svi su uz mene! Imati financijsku pozadinu jako je važno jer je cijela priča poprilično skupa. Medico si stalno podiže ljestvice i tijekom svih ovih godina uspješno ih i preskačete. Zato mi je iznimno drago da me je cijeli Medico tim podržao, ne samo financijski, već i neizmjernom potporom, da ja preskočim ovu svoju letvicu.

Pogledajte i poslušajte razgovor s Vedranom o psihološkoj pripremi, podršci koju dobiva te svom odnosu s barkom.