Anemija uzrokovana manjkom željeza ili sideropenična anemija

Anemija je stanje koje je definirano smanjenim volumenom crvenih krvnih stanica (eritrocita) u cirkulaciji i/ili smanjenom količinom hemoglobina (protein koji nosi kisik u eritrocitima).

Posljedica toga je smanjena sposobnost krvi da prenosi kisik do tkiva. Hemoglobina mora biti u dovoljnoj količini da bi osigurao adekvatnu opskrbu kisikom svih tjelesnih tkiva i organa. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji  anemija se određuje kao vrijednost hemoglobina (Hb) < 130 g/L za muškarce, < 120 g/L  za žene i <110 g/L za trudnice. Imamo više vrsta anemija ovisno o mehanizmu koji dovodi do anemije.

Dvije najčešće anemije su: sideropenična anemija (nastala zbog manjka željeza) i anemija kronične ili upalne bolesti  (npr., autoimunosne bolesti poput reumatoidnog artritisa, upalna bolest crijeva, bubrežne bolesti, srčano popuštanje, zloćudne bolesti).

Anemija uzrokovana manjkom željeza ili sideropenična anemija je vrlo česta, osobito u žena reproduktivne dobi. Prema podacima 30% svjetske populacije ima manjak željeza povezan s anemijom ili bez nje. Manjak željeza nalazi se u  30% žena reproduktivne dobi, 40% predškolske djece i 38% trudnica. Prema pokazateljima sideropenična anemija se javlja u razvijenim zemljama u 2-5 % odraslih muškaraca i žena u menopauzi. Manjak željeza i sideropenična anemija nastaju ponajprije  zbog kroničnog krvarenja, nedovoljnog unosa putem hrane, poremećaja apsorpcije iz probavnog trakta te kao posljedica drugih bolesti.

Simptomi

U početku, anemija uzrokovana manjkom željeza može biti toliko blaga da prođe nezapaženo.  Simptomi su posljedica hipoksije ( pomanjkanja kisika u stanicama organizma). Ako se povećava manjak željeza u organizmu a pogoršava se i anemija, znakovi i simptomi postaju izraženiji. Najčešći znakovi i simptomi mogu uključivati: ekstremni umor, slabost, blijedilo kože i sluznica, bol u prsima, zujanje u ušima, ubrzan rad srca , zaduhu u naporu te otežano disanje. Česti su glavobolja, vrtoglavice uz otežanu koncentraciju. Bolesnici navode  hladne ruke i noge, pečenje jezika, lomljive nokte, loš apetit.  

Uzroci

Sideropenična anemija javlja se kada naš organizam  nema dovoljno željeza za proizvodnju hemoglobina. Hemoglobin je dio crvenih krvnih zrnaca koji krvi daje crvenu boju i omogućuje eritrocitima da prenose oksigeniranu krv kroz organizam. Ako se ne unosi dovoljno željeza ili ako se on gubi, organizam ne može proizvesti dovoljno hemoglobina i na kraju razvit će se  anemija uzrokovana manjkom željeza.

Uzroci manjka željeza:

Gubitak krvi

Krv sadrži željezo unutar crvenih krvnih stanica. Dakle, gubitkom krvi, izgubit će se i nešto željeza. Žene s obilnim mjesečnicama izložene su riziku od anemije uzrokovane manjkom željeza jer gube krv tijekom menstruacije. Također i spori, kronični gubitak prvi iz peptičkog ulkusa, hijatalne hernije, polipa debelog crijeva ili zloćudne bolesti debelog crijeva može uzrokovati sideropeničnu anemiju. Krvarenje iz probavnog trakta može biti posljedica česte primjene nekih lijekova kao na primjer:  aspirina, ne steroidnih antireumatika, glukokortikoida, antikoagulansa i drugih.

Nedostatak željeza u prehrani

 Željezo dobivamo iz hrane koju jedemo. Ako unosimo premalo željeza, s vremenom se može javiti manjak željeza u organizmu. Smanjeni unos željeza prehranom, kao uzrok sideropenije čest je u dojenčadi i djece. Njihove su potrebe zbog rasta velike, mlijeko predstavlja slab izvor željeza, a u starijih osim slabijeg unosa željeza prehranom, važan faktor su i  infekcije parazitima te krvarenje iz probavnog trakta. 

Povećane potrebe 

Važno je naglasiti da su ugrožena skupina svakako trudnice i dojilje: oko 600 mg elementarnog željeza potrebno je za trudnicu, 250 – 300 mg za fetus. Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, trudnice bi od početka trudnoće trebale uzimati 60 mg željeza na dan.

Smanjena apsorpcija željeza

 Željezo iz hrane apsorbira se u početnom dijelu tankog crijeva, duodenumu. Razne bolesti koje zahvaćaju sluznicu tog dijela crijeva utječu na smanjenu apsorpciju željeza i mogu dovesti do sideropenične  anemije. Također , operacijski zahvati kojima se odstranjuje ili zaobilazi duodenim uzrokuju smanjenu apsorpciju željeza i drugih hranjivih tvari.

Faktori rizika

Kod  nekih skupina može se očekivati povećani rizik od sideropenije ili anemije zbog manjka željeza:

Žene – žene s obilnim mjesečnicama su izložene većem riziku 

Dojenčad i djeca – dojenčad, osobito ona s niskom porođajnom težinom ili prerano rođena, koja ne dobivaju dovoljno željeza iz majčinog mlijeka izložena su riziku od manjka željeza. Djeca trebaju obilno željeza tijekom ubrzanog rasta. Potrebno je da djeca jedu zdravu, raznoliku prehranu.

Vegetarijanci – osobe koje ne jedu meso mogu imati veći rizik za razvoj ove anemije ako ne jedu drugu hranu bogatu željezom,.

Česti darivatelji krvi – dobrovoljni darivatelji koji redovito daju krv imaju povećani rizik jer davanje krvi može iscrpiti zalihe željeza. 

Dijagnostika sideropenične anemije

Bolesnici sa sideropenijom (niskim željezom) i/ili anemijom navode simptome koje smo ranije naveli i koji su posljedica hipoksije. U kliničkom statusu  dominira blijedilo kože, manjak kose, slabi raspucali nokti, šum nad prekordijem, ubrzani rad srca, eventualno se može palpirati tumorska masa u trbušnoj šupljini, krv u stolici. Nakon što postavimo kliničku sumnju da se radi o anemiji potrebno je učiniti laboratorijsku obradu.  Krvna slika u slučaju anemije pokazat će smanjeni ukupni broj eritrocita, smanjenu količinu  hemoglobina, bit će smanjen MCV (srednji volumen eritrocita), dok će ukupan broj retikulocita (nezreli eritrociti) biti ili normalni ili blago sniženi. Potrebno je odrediti razinu serumskog željeza,  te odrediti zalihe željeza u organizmu.  Karakteristike sideropenične anemije su nisko željezo, povećan transferin (TIBC). Najbolji indikator zaliha željeza u tijelu je koncentracija feritina, ako je ona manja od 10 µg/L sa sigurnošću se može tvrditi da je riječ o sideropeničnoj anemiji, dok su vrijednosti između 10 i 20 µg/L indikativne. U slučajevima kada  bolesnik ima još neku kroničnu bolest razina feritina može biti povišena što onda otežava interpretaciju nalaza i potrebna je dodatna obrada. Ako se sumnja da je uzrok anemije kronično krvarenje, potrebno je detektirati uzrok. Kako je krvarenje najčešće iz probavnog trakta ili urinarnog trakta potrebno je učiniti endoskopski pregled želuca i debelog crijeva, cistoskopiju itd.

Prevencija

Rizik od manjka željeza i anemije zbog manjka željeza  može se smanjiti odabirom hrane bogate željezom.

Hrana bogata željezom uključuje:

  • Crveno meso, svinjsko meso i perad     
  • Plodovi mora     
  • Grah                   
  • Tamnozeleno lisnato povrće, poput špinata 
  • Suho voće, kao što su grožđice i marelice   
  • Žitarice, kruh i tjestenina obogaćene željezom 
  • Grašak

Organizam apsorbira više željeza iz mesa nego iz drugih izvora. Ako osoba ne jede meso, treba povećati unos hrane bogate željezom, biljnog podrijetla kako bi apsorbirala istu količinu željeza kao netko tko jede meso.

Kada posjetiti liječnika:

Ako osoba razvije znakove i simptome koje upućuju na sideropeničnu anemiju, preporučuje se posjetiti svog liječnika. Ta anemija nije nešto što treba samo dijagnosticirati ili liječiti. Potrebno je učiniti dijagnostičku obradu radije nego samostalno  krenuti u terapiju preparatom željeza. Preopterećenje organizma željezom može biti opasno jer prekomjerno nakupljanje željeza može oštetiti  organizam i izazvati komplikacije.

Obratite nam se s povjerenjem!