Bolesti štitnjače: simptomi, dijagnostika i liječenje

Štitnjača je endokrina žlijezda čiji su hormoni od vitalnog značaja za regulaciju tjelesnog metabolizma. Nalazi se na prednjem dijelu vrata, ispod Adamove jabučice i ima oblik leptira. Premda mnogi znaju za štitnjaču, malo ih razumije njenu funkciju i važnost. 

Štitnjača izlučuje vrlo važne hormone – T3 (trijodtironin) i T4 (tiroksin) te igra ključnu ulogu u regulaciji metabolizma, raspoloženja i energije. Promjene u njezinom funkcioniranju mogu imati veliki utjecaj na kvalitetu života.

Bolesti štitnjače danas su jedan od najraširenijih javnozdravstvenih problema. Pogađaju milijune ljudi diljem svijeta, a najčešće se javljaju u obliku njenog prekomjernog ili smanjenog funkcioniranja. 

Što je hipotireoza?

Jedan od najčešćih problema koji pogađaju štitnjaču je hipotireoza. Ovo stanje nastaje kada žlijezda prestane proizvoditi dovoljno hormona. Najčešći uzrok hipotireoze je Hashimotov tireoiditis, autoimuni poremećaj koji u konačnici uzrokuje prestanak rada žlijezde. U ranim stadijima hipotireoza možda neće uzrokovati vidljive simptome.

Simptomi hipotireoze mogu varirati, a najčešće uključuju:

 • Umor
 • Dobitak na težini
 • Zatvor
 • Suha koža
 • Gruba dlaka i koža
 • Slabost mišića
 • Usporen rad srca

Dijagnosticiranje i liječenje hipotireoze

Dijagnoza se postavlja specijalističkim i ultrazvučnim pregledom te mjerenjem razine hormona štitnjače (T3 i T4) i TSH u krvi. Na nedovoljno aktivnu štitnjaču ukazuje niska razina tiroksina (T4) i visoka razina TSH.  Liječenje hipotireoze obuhvaća nadomjesno liječenje hormonima štitnjače i kada se uzima u ispravnoj dozi bolest je najčešće dobro kontrolirana. Ako se ne liječi, hipotireoza može s vremenom dovesti do visokog kolesterola i problema sa srcem.

Što je hipertireoza?

Neki poremećaji štitnjače uzrokuju njezin pretjerani rad i stvaranje previše hormona štitnjače, a to stanje se naziva hipertireoza. Ona je obično uzrokovana autoimunom bolešću koja se zove Gravesova ili Basedowljeva bolest. Također može biti uzrokovan metabolički aktivnim čvorom štitnjače koji proizvodi previše hormona ili kratkotrajnom upalom štitnjače. Gravesova bolest može se liječiti lijekovima, terapijom radioaktivnim jodom ili kirurškim zahvatom. Gravesova bolest može dovesti do Gravesove oftalmopatije ili očne bolesti štitnjače, što može uzrokovati gubitak vida, bol u oku ili izbočene oči.

Simptomi hipertireoze također variraju ovisno o dobi bolesnika, stupnju i intenzitetu bolesti, a najčešće uključuju:  

 • Gubitak tjelesne težine
 • Ubrzan rad srca
 • Znojenje
 • Proljev
 • Nervoza
 • Slabost mišića
 • Stanje kože i lomljive kose

U slučaju kada je Gravesova bolest uzrok hipertireoze, uz već spomenute simptome može doći i do pojave:

 • Gravesove oftalmopatije
 • Gušavosti
 • Zadebljanja noktiju 
 • Crvenika i zadebljanja kože na cjevanicama i gornjem dijelu stopala

Dijagnosticiranje i liječenje hipertireoze

I kod hipertireoze dijagnoza se postavlja specijalističkim i ultrazvučnim pregledom te mjerenjem razine hormona štitnjače i TSH u krv kojeg izlučuje hipofiza. U slučaju postojanja hipertireoze razina TSH je niža od normalne, a razina hormona štitnjače visoka. Drugi način dijagnosticiranja i otkrivanja uzroka hipertireoze je scintigrafija štitnjače.

Liječenje hipertireoze ovisi o uzroku i stupnju napredovanja bolesti, a provodi se primjenom lijekova koji smanjuju stvaranje hormona štitnjače, aktivnim jodom ili kirurškim zahvatom.  

Operacija štitnjače

Operacija štitnjače jedan je od oblika liječenja nepravilnog rada štitne žlijezde, a preporučuje se kod pacijenata kojima je dijagnosticiran tumor štitnjače, zatim u slučaju povećane ili čvoraste štitnjače, a u novije vrijeme i u slučaju izrazite kronične upale štitnjače te stanja hipertireoze kod kojih konzervativno liječenje nije pokazalo uspješnim kroz duži period. 

Ponekad se ukloni pola štitnjače (lobektomija), dok se kod raka štitnjače i prevelikih čvorova koji uzrokuju bol, probleme s gutanjem i disanjem uklanja cijela žlijezda odnosno radi  potpuna tireoidektomija. Osoba kojoj je uklonjen dio štitnjače možda će morati uzimati nadomjesne hormone nakon operacije. Međutim, kada se osobi ukloni cijela žlijezda nadomjesni hormoni će se morati uzimati doživotno. 

Poremećaji štitnjače relativno su česti u odraslih osoba. Na sreću, gotovo svi problemi sa štitnjačom mogu se uspješno riješiti ako se rado dijagnosticiraju i kontrolirano liječe.

Problemi sa štitnjačom kod djece

Problemi sa štitnjačom mogu utjecati na ljude svih dobnih skupina, uključujući i djecu. Štitnjača je važna endokrina žlijezda koja proizvodi hormone koji reguliraju mnoge funkcije u tijelu, uključujući rast, metabolizam i razvoj mozga. Problemi sa štitnjačom kod djece mogu biti uzrokovani različitim faktorima, uključujući genetsku predispoziciju, autoimune bolesti, nedostatak joda ili druge nutricionističke nedostatke, infekcije ili ozljede.

Jedan od najčešćih problema sa štitnjačom kod djece je hipotireoza, stanje u kojem štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona štitnjače što može usporiti rast i razvoj djeteta ako nije pravilno liječeno.

Suprotno tome, hipertireoza, stanje u kojem štitnjača proizvodi previše hormona štitnjače, također može utjecati na djecu, iako je manje uobičajena od hipotireoze.

Važno je naglasiti da su problemi sa štitnjačom kod djece obično dobro kontrolirani uz odgovarajuće liječenje i praćenje. Rani simptomi problema sa štitnjačom kod djece mogu biti suptilni i lako se mogu zamijeniti s drugim stanjima, pa je važno redovito pratiti zdravlje djeteta i potražiti medicinsku pomoć ako se uoče bilo kakve promjene ili simptomi koji bi mogli ukazivati na probleme sa štitnjačom.

Liječenje svih problema sa štitnjačom započinje pravilnom dijagnozom. Ako osjećate bilo koji simptom koji bi mogao ukazati na problem štitnjače, naručite se na pregled i spriječite veće zdravstvene komplikacije. Na pregled se možete naručiti pozivom na broj 072 100 700