Prva mamografija u životu: što, kako, kada i gdje?

Dok završite čitanje ovog teksta, jedna će žena dobiti vijest koja će joj izokrenuti život. Naime, u svijetu se svake 3 minute jednoj ženi dijagnosticira rak dojke, dok u Hrvatskoj statistika pokazuje da se dnevno otkrije 6 novih slučajeva i otkriva ih se sve više i više. Međutim dobra vijest je da smrtnost od ove bolesti pada već sedmu godinu zaredom, tako da s padom mortaliteta od raka dojke za čak 30 posto, ova bolest više nije najčešći zloćudni uzrok smrti kod žena u Hrvatskoj.

Razlog tome je podizanje svjesnosti žena o važnosti prevencije, edukacije, samopregledu te redovitom odlasku na mamografiju kao ključnom alatu u ranom otkrivanju bolesti, kada su šanse za izlječenje i preživljenje puno veće. Mamografija je rendgenski pregled dojki koji može otkriti promjene na dojci i do dvije godine prije nego što su one fizički vidljive ili opipljive. 

Kako bi se pripremili za prvu mamografiju u životu, donosimo vam nekoliko savjeta:

  • Informirajte se: Prije samog pregleda, istražite što možete o samom postupku mamografije. Razumijevanje procesa će vam maknuti stres i učiniti ga potpuno jednostavnim pregledom, što on i je. Rak dojke se najčešće javlja u dobi iznad 50 godina, ali se može javiti i kod mladih žena. Zato se ženama preporučuje da prvu mamografiju obave u dobi od 38 do 40 godina, a kod žena s obiteljskom anamnezom raka dojke, ranije. O novoj mamografiji s tomosintezom u Specijalnoj bolnici Medico možete se informirati ovdje.
  • Dogovorite termin: Najvažniji korak nakon donošenja odluke o odlasku na mamografiju je jednostavno napraviti prvi korak i dogovoriti termin. U Specijalnoj bolnici Medico na mamografski pregled možete se naručiti bez čekanja.  
  • Postavljajte pitanja: Nemojte oklijevati razgovarati s medicinskim osobljem o nepoznanicama koje imate. Oni su tu kako bi vam pomogli i pružili potrebne informacije tako da se oslobodite eventualne nelagode i raspravite s njima sve što vas zanima. 
  • Olakšajte si: Nosite udobnu odjeću koju je lako skinuti i obući, jer će vam biti potrebno skinuti gornji dio odjeće tijekom pregleda. Također, ne preporučuje se nanošenje dezodoransa, jer neki sadrže tvari koje mogu ometati rendgenske snimke.
  • Vježbe samopregleda: Prije mamografije, napravite samopregled dojki. To vam može pomoći da postanete svjesniji vlastitog tijela i primijetite eventualne promjene na koje možete ukazati medicinskom osoblju. Kako ispravno obaviti samopregled pogledajte ovdje.

Ne zaboravite, mamografija je ključna preventivna mjera koja vam može spasiti život. Ovaj jednostavan pregled igra ključnu ulogu u ranom otkrivanju promjena u dojkama, omogućujući bržu i uspješniju intervenciju. 

Na mamografiju u Specijalnoj bolnici Medico možete se naručiti broj telefona 072 100 700 ili mailom na medico@medico.hr, bez čekanja.