Ružičasti mjesec u Medicu – vodič za samopregled dojki

U tvojim je prstima ključ zdravije budućnosti

Tisuće života svake godine obilježene su suptilnom, ali nemilosrdnom bolešću koja ne bira žrtve. Može se dogoditi svakome od nas, ali ova bolest ipak ima svoje favorite. Riječ je o raku dojke koji primarno pogađa žene diljem svijeta. 

Svaka osma žena će tijekom života razviti ovu bolest koja je do nedavno u Hrvatskoj bila najčešći uzrok smrti od malignih bolesti kod žena. Međutim, posljednjih godina bilježimo pad mortaliteta od raka dojke za čak 30%, tako da je u međuvremenu sišla s vrha zloglasne ljestvice. Rezultat je to sve kvalitetnijeg informiranja žena o ovoj temi te sve većeg odaziva žena na preventivne preglede. Na taj se način sve češće bolest otkriva u ranom stadiju, čime se poboljšavaju ishodi liječenja, kvaliteta života oboljelih i u konačnici – spašavaju životi. Zato vam na ovom mjestu ne želimo pričati o bolesti, već o zdravlju. Ovo je priča o osnaživanju, otkrivanju vlastite snage i o tome kako jednostavan dodir može biti prvi korak prema zdravijem sutra.

Ovo je priča o samopregledu koji igra važnu ulogu u detekciji raka dojke.

Preuzmite PDF dokument


Prvi korak samopregleda:

Podignite lijevu ruku visoko iznad glave. Koristeći vrške srednja tri prsta desne ruke, nježno pretražujte lijevu dojku, pokretima gore – dolje, u svim pravcima od bradavice prema van te kružnim pokretima. 

Primijenite tri jačine pritiska: lagani za površinsko tkivo, srednji za središnji dio, te čvrsti za rub dojke. Pregledajte i pazuh te isto ponovite i s drugom dojkom.

Drugi korak samopregleda:

Stanite pred ogledalo s rukama na bokovima.

Usporedite veličinu, oblik, konture dojki te obratite pozornost na simetriju, bradavice, izbočine, udubljenja, boju kože, uvučenost ili iscjedak.

Zaključni koraci:

Pritisnite bradavice kako bi provjerili postoji li bilo kakav iscjedak.

Preporuka je izvesti samopregled jedanput  mjesečno nakon mjesečnice. Ako primijetite bilo kakve promjene odmah kontaktirajte liječnika. Samopregled je ključna praksa za rano otkrivanje nepravilnosti, dajući vam kontrolu nad vlastitim zdravljem. Međutim, važno je naglasiti da se rak dojke može razvijati godinama prije nego što postane opipljiv, što čini samopregled samo jednim od alata u prevenciji. Ključni alat koji se preporučuje je mamografija koja je označena kao zlatni standard u otkrivanju raka dojke. 

U Specijalnoj bolnici Medico raspolažemo novim digitalnim mamografom s tomosintezom, na koji se možete naručiti te bez čekanja napraviti važan korak prema osobnoj zdravijoj budućnosti. 

Na mamografiju se možete naručiti broj telefona 072 100 700 ili mailom na medico@medico.hr