Specijalna bolnica Medico nakon godine pune izazova obilježava 30 godina

Specijalna bolnica Medico ove godine obilježava 30 godina djelovanja i začetnica je privatne prakse u pružanju zdravstvenih usluga u Hrvatskoj. Nekad privatna riječka ambulanta te poliklinika a danas specijalna bolnica koja osim sjedišta u Rijeci već četiri godine djeluje i u Puli, prema ocjeni ravnatelja doc. dr. Zlatka Kolića dobro se prilagodila novonastaloj situaciji uzrokovanoj pandemijom koronavirusa, usprkos kontinuiranoj neizvjesnosti. Naime, prošla je godina započela planirano, da bi je uskoro, praktički preko noći, zamijenio rad u uvjetima lockdowna.

Brza prilagodba održala poslovanje i zadržala zadovoljne pacijente

– Naša ustanova je privatna, s etabliranom pozicijom na tržištu i poslujemo pozitivno uz kontinuirano širenje. Prije četiri godine otvorili smo poslovnicu u Puli i danas brojimo sveukupno 153 zaposlena od čega je više od polovice liječnika. Budući da je naše poslovanje u porastu zadnjih pet godina, na tom smo tragu izradili poslovni plan za 2020. godinu očekujući normalan rast. Siječanj je krenuo očekivano, međutim već se u veljači osjetilo da se nešto događa i da stanje više nije isto. Našli smo se u općoj situaciji neizvjesnosti ali smo odmah reagirali: naime, mi kao relativno mali sustav u odnosu na druge zdravstvene ustanove na ovom području imamo velike mogućnosti prilagodbe, počevši od brzih donošenja odluka preko efikasnog prilagođavanja novonastaloj situaciji. Veliku prednost u tom procesu svakako predstavlja činjenica da smo akreditirana kuća koja posjeduje certifikat izvrsnosti Američke akreditacijske međunarodne komisije (AACI), jer ovom akreditacijom su vrlo kvalitetno regulirani i načini postupanja u situacijama velikih općih ugroza poput rata, terorizma kao i same pandemije, objašnjava doc. dr. Kolić

Zdravlje i sigurnost

Kroz Medico godišnje prođe više od pedeset tisuća pacijenata – osnovni imperativ u borbi protiv COVID-19 od samog početka bio je očuvati njihovo zdravlje i sigurnost, uz zadržavanje visoke razine zdravstvene usluge. Već u siječnju prošle godine, dakle i prije službenog proglašenja pandemije, na ulazu u bolnicu postavljen je “check up point” s obaveznom dezinfekcijom i mjerenjem temperature. Brzim reagiranjem, prije opće nestašice zaštitine opreme, Medico se već u siječnju opskrbio maksimalnim količinama dezinficijensa, maski, zaštitnih odijela i ostale opreme za koju su predvidjeli da bi opskrba mogla biti neizvjesna.

– Uvijek smo bili u korak sa situacijom i kada se dogodio proljetni lockdown, s rada u dvije smjene (od 7 do 21) prešli smo u rad u jednoj smjeni, izmjenjivali zaposlenike koji su paralelno koristili godišnje odmore i tako smo se prilagodili novoj situaciji. Govoreći o zaposlenicima, izuzetno me veseli činjenica da unatoč tome što smo privatna ustanova, niti jedan naš zaposlenik nije dobio umanjenje svojih primanja u prošloj godini. Gotovo dva mjeseca radili smo samo u jednoj smjeni, i s pola kapaciteta organizirali zaposlenike tako da budu najiskoristiviji. Tko je mogao raditi od kuće, radio je od kuće. Poučeni proljetnim iskustvom, već na ljeto smo počeli s postepenom pripremom na drugi epidemijski val ali nam je ipak ostatak godine protekao u normalnom radnom ritmu i bez značajnijih promjena. Dokaz tome je da smo 2020. godinu završili u plusu: bez planiranog povećanja, ali i bez minusa i time smo u datim okolnostima vrlo zadovoljni, ističe doc. dr. Kolić dodajući kako je s više od 150 zaposlenika Medico u rangu srednje velikih poduzeća privatnog sektora koja zaposlenicima osigurava primanja vlastitim snagama djelovanjem na tržištu.

Laserska kirurgija

Medico je specijalna bolnica s integriranom kompletnom dijagnostikom, poliklinikom i minimalno invazivnom kirurgijom. Iskusan i educiran medicinski kadar brine o pacijentima u šesnaest registriranih djelatnosti koje se obavljaju kroz mnogobrojne specijalnosti i subspecijalnosti: medicinsko – biokemijski laboratorij, citologija, radiologija, interna medicina, gastroenterologija, kardiologija, nefrologija, pulmologija, hematologija, endokrinologija, neurologija, dermatologija i venerologija, oftalmologija, otorinolaringologija, urologija, ginekologija i opstetricija, opća kirurgija, neurokirurgija, ortopedija, vaskularna kirurgija, plastična kirurgija te anesteziologija, reanimatologija i intenzivno liječenje.

Kroz naš bolnički dio protekle je godine prošlo 1.200 pacijenata. Uglavnom radimo elektivne zahvate i imamo jasne medicinske smjernice za sve pacijente koji dolaze na zahvate. U godini u kojoj obilježavaju značajan jubilej, u Medicu planiraju nove iskorake gdje će između ostalog promovirati lasersku kirurgiju kao svoju specifičnost i tako se predstaviti na nacionalnoj razini.

Naime, uz potvrdu AACI standarda, Medico je nositelj Certifikata kvalitete sustava upravljanja EN 15224 i ISO 9001:2015, najvišeg standarda bolničkih i specijaliziranih polikliničkih usluga. Certifikat je jamstvo sigurnosti pacijenata, zaštite prava pacijenata, kvalitete zdravstvenih usluga, upravljanja rizicima i zaštite podataka. Sve je to usklađeno s najvišim svjetskim standardima kvalitete i sigurnosti kojima se promiče izvrsnost kao rezultat kontinuiranog praćenja, mjerenja, analiza, korekcija i korektivnih mjera. Ovim je certifikatima, kako ističe ravnatelj Specijalne bolnice Medico doc. dr. Kolić, potvrđena predanost pacijentima, visoka stručnost i kvaliteta u radu ove privatne bolnice koja je u pandemijskoj godini još jednom dokazala svoju predanost u borbi za zdravlje pacijenata.

Poseban je osjećaj baviti se ovim poslom

Ravnatelj Medica doc. dr. Zlatko Kolić, je neurokirurg koji je u javnom zdravstvu proveo najveći dio svoje karijere. Ovo mu je šesta godina otkad radi u privatnom sustavu zdravstva, a iz sadašnje perspektive ističe da su javno i privatno zdravstvo zapravo dijelovi jednog sustava kojima trebaju sinergijski djelovati u službi pacijenata.

Koji mu je bio motiv za bavljenje medicinom. Smatra da je medicina poziv, ne gleda ju kao zanimanje. Poziv je djelovanje u kojem pomažete drugom. Ako nemate tu želju u sebi, nema puno smisla baviti se time, bez obzira na vanjske motive. Medicina nije showbusiness: mi smo uslužna djelatnost u kojoj je pacijent u središtu, a ne mi koji pružamo uslugu. Biti uvijek spreman iskreno i maksimalno pomagati pacijentu, ako niste spremni na to odricanje nemojte se baviti ovim poslom, smatra doc. dr. Kolić.  

– Dosta sam rano, već nakon položene anatomije, znao da ću se baviti kirurgijom. Želja su mi bila ili abdominalna kirurgija ili traumatologija. Nakon što sam se zaposlio, proveo sam dvije godine na hitnom traktu u KBC-u Rijeka čekajući specijalizaciju, i odbio dvije specijalizacije čekajući kirurgiju. Kada se otvorilo mjesto na neurokirurgiji tu se dogodila velika ljubav. Poseban je osjećaj baviti se ovim poslom, poručuje doc. dr. Kolić.