SB MEDICO PRVA HRVATSKA BOLNICA S AMERIČKOM AKREDITACIJOM

13. lipnja 2017. | Novosti

Prošloga tjedna u Specijalnoj bolnici Medico uspješno je završen postupak američke međunarodne akreditacije te dobiven prvi takav certifikat kliničke izvrsnosti u Hrvatskoj. Akreditacija je jamstvo za sigurnost pacijenata, njihovo povjerenje u zdravstveni sustav te kvalitetnu zdravstvenu uslugu u skladu s najvišim međunarodnim standardima kvalitete.

Proces certificiranja provelo je američko međunarodno akreditacijsko povjerenstvo AACI (American Accreditation Commission International), jedno od najiskusnijih svjetskih organizacija u izdavanju kliničkih akreditacija i kliničkih certifikata izvrsnosti. AACI pomaže zdravstvene organizacije širom svijeta kako bi poboljšale kvalitetu zdravstvene zaštite, sigurnost pacijenata i kvalitetu pružanja zdravstvenih usluga. Njihova akreditacijska norma odobrena je od ISQue (The International Society for Quality in Health Care), krovne akreditacijske organizacije za kvalitetu u zdravstvu.

AACI tim uključuje stručnjake različitih struka koji su upoznati s lokalnim specifičnostima zdravstvenog sustava te koji objektivno ocjenjuju zdravstvene institucije, a svojim klijentima pomažu pronaći rješenja sukladno najboljim međunarodnim praksama i standardima.

 „Specijalnoj bolnici Medico dodijeljena je međunarodna bolnička akreditacija i certifikat kliničke izvrsnosti. To će osigurati stratešku i upravljačku snagu kako bi se postigla održiva kvaliteta i sustav upravljanja sigurnošću pacijenata kroz prepoznatljiv standard izvrsnosti. Čak i nakon 25 godina uspješnog i prepoznatljivog poslovanja mi si i dalje jako visoko postavljamo letvice, ali ova akreditacija je dokaz da ih uspješno i preskačemo! Pridruživanje AACI-u ne donosi samo vanjski nadzor već je riječ o stalnom zajedničkom radu na poboljšanju kvalitete zdravstvenih usluga te sigurnosti i zadovoljstva kako pacijenata tako i zaposlenika. AACI bolnička akreditacija, klinički certifikat izvrsnosti i ISO 9001 dobiveni su na period od tri godine i prolaze redovito godišnje ocjenjivanje. Dakle, dobivanjem ove akreditacije proces unaprijeđenja kvalitete u Specijalnoj bolnici Medico nije završen!“, izjavila je povodom dobivanja akreditacije dr. sc. Nevenka Kovač, dr. med., ravnateljica Specijalne bolnice Medico.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore dr. sc. Trpimir Goluža, dr. med.  istaknuo je: „Postizanje izvrsnosti pri pružanju zdravstvene usluge trebala bi biti namjera svih zdravstvenih ustanova, a dobivanje akreditacije potvrda ostvarene kvalitete i jamac sigurnosti za pacijente.  Na žalost u Hrvatskoj je rijetko koja zdravstvena ustanova akreditirana, a gotovo niti jedna nema akreditaciju međunarodno renomirane akreditacijske organizacije. Zato značaj dobivanja AACI akreditacije za SB Medico nadilazi okvir same bolnice, grada Rijeke i Primorsko-goranske županije te predstavlja poželjan primjer kojem bi trebao težiti cjelokupni zdravstveni sustav Republike Hrvatske.“

Akreditacija donosi brojne koristi:

osoblju – jer se poboljšanom komunikacijom olakšava razumijevanje među odjelima i službama unutar bolnice pa se s tim u svezi povećava učinkovitost brige o pacijentima; 

pacijentima – potrebe pacijenata stavljaju se na prvo mjesto, a povjerenje pacijenta u zdravstveni sustav postiže se kroz predanost u koju se je osobno osvjedočio; 

zdravstvenim osiguranjima – AACI je priznat od strane pružatelja zdravstvenog osiguranja kako u Sjedinjenim Američkim Državama, tako i u drugim zemljama koje sve više postaju angažirane na području medicinskog turizma, stoga osiguranja mogu predstaviti ugled bolnice svojim osiguranim osobama.

Ministar zdravstva, prof. dr. sc. Milan Kujundžić, dr. med. također je u ime Ministarstva zdravstva izrazio zadovoljstvo uspješno okončanim postupkom međunarodne akreditacije AACI. 

Budući da je ova akreditacija jamstvo za sigurnost pacijenata i kvalitetu pružanja zdravstvenih usluga, ravnateljica Kovač zahvalila se je našim korisnicima na ukazanom povjerenju!